Tips om je beter te voelen

Iedereen voelt zich wel eens ‘down’; Je hebt nergens zin in en je voelt je somber. Maar die gevoelens zijn niet blijvend. Het verandert door de dagen, weken, maanden of jaren heen. En je kunt ook zelf dingen doen om je beter te voelen.

We hebben aan een heleboel verschillende homo’s, lesbische vrouwen en bi’s gevraagd wat hen vroeger heeft geholpen. Dit zijn hun tips:

Wat kan je doen?

 • Praat over je gevoel
  • Praat met iemand die je kent
   Praten over je gevoelens is niet gemakkelijk, maar het lucht vaak enorm op. Lees hier hoe je dit het beste kan aanpakken.
  • Praat met een hulpverlener
   Soms is het moeilijk om te praten met iemand uit je eigen omgeving. Gelukkig kan je ook praten met een hulpverlener. Dit kan zowel offline als online. Online is meestal anoniem: je hoeft je naam dan niet te zeggen en niemand weet dat je hulp hebt gezocht.
  • Praat met andere jongeren die ook homo-, lesbische of bi-gevoelens hebben
   Je maakt als jongere met homo-, lesbische of bi-gevoelens dingen mee die andere jongeren niet meemaken. Samen kun je daarover praten en tips uitwisselen. Lees hier hoe je andere jongeren kan ontmoeten.
 • Schrijf over je gevoelens
  Soms is praten over je ervaringen moeilijk. Je kunt er dan ook over schrijven. Bijvoorbeeld in je dagboek of op een blog. Ook kun je een ervaringsverhaal opsturen naar deze site.
   
 • Ga sporten
  Door te sporten, maakt je lichaam adrenaline aan. Dit stofje zorgt ervoor dat je je goed voelt. Je kunt kiezen voor verschillende sporten. In het begin zul je er misschien moe er van worden, maar als je even doorzet, geeft het juist meer energie.
  • Vechtsporten zorgen er vaak voor dat je wat sterker in je schoenen staat.
  • Teamsporten zijn meteen een leuke manier om andere jongeren te ontmoeten. Maar teamsporten als je lesbisch, homo of bi bent, kan dat wel? Natuurlijk!
   • Maar wat als mensen vervelend doen tegen je omdat ze weten of vermoeden dat je lesbisch, homo of bi bent? Kaart het aan bij je coach en verwijs naar de info van de Alliantie Gelijke Spelen
   • Wat als er een vervelende sfeer is op je voetbalclub? De KNVB wil dit voorkomen.
   • Wel of niet uit de kast komen op je sportclub? Dat mag je zelf bepalen. Daan vertelde het wel: hij werd gefilmd door ‘Uit de kast’.
  • Wist je dat je ook bij een homo-, lesbische of bi-sportclub kan sporten?
 • Je kunt ook alleen sporten: dan hoef je even aan niemand uitleg te geven. Bijvoorbeeld: hardlopen (kan altijd en overal), dansen (kan zelfs in je kamer) of fietsen.
 • Dansen:net als in het theater zijn er bij allerlei soorten dansen vaak veel homo’s, lesbische vrouwen en bi’s te vinden.
 • Wist je dat er allerlei bekende homo-, lesbische en bi-sporters zijn? Check deze overzichten van het coc en mens en samenleving.
   
 • Cultuur
  • Lezen
   Zie hier de leestips met verhalen over holebi’s. Maar je kan ook gewoon een mooie roman lezen en even de wereld om je heen vergeten.
  • Films en series kijken
   Even niet aan je eigen situatie denken? Een leuke en vrolijke film of serie kan je helpen om te ontspannen. Wil je films zien over homo’s, lesbiennes en bi’s met wie het goed gaat? Klik dan hier
  • Theater maken/toneel spelen
   Theater is een manier om je helemaal uit te leven. Je kunt bijvoorbeeld gaan toneelspelen, regisseren, decors maken, grime doen of kostuums maken. Je kunt even in de huid van iemand anders kruipen. Een voordeel is ook dat er vaak veel mensen die homo, lesbisch of bi zijn theater maken.
  • Zingen
   Zingen geeft veel ontspanning. Je kunt hierdoor makkelijk je emoties uiten. Ook kun je het op veel plekken doen: onder de douche, in je kamer of met een groepje. Er zijn ook koren van homo’s en lesbo’s die bijvoorbeeld optreden op de Roze Zaterdag. Op koormuziek.startpagina.nl vind je een overzicht.
  • Muziek luisteren
   Muziek kan je even in een heel andere wereld brengen en kan je helpen te ontspannen. Daarnaast zijn er veel bekende homo-, lesbische en bi-muzikanten die trots zijn op wie zij zijn.
 • Anderen ontmoeten zoals jij
  Anderen ontmoeten zorgt ervoor dat je je minder alleen voelt. Je kunt samen bespreken wat je meemaakt. En vaak kun je samen lachen over de dingen die je alleen juist moeilijk lijken. Je kunt bijvoorbeeld jongeren ontmoeten via Jong&Out. Lees hier hoe je anderen kan ontmoeten.
  • Durf je nog niet in het echt andere jongeren te ontmoeten? Zoek dan eerst contact met jongeren via internet: bijvoorbeeld via een forum of via de chat. Lees hiermeer over deze internetfora.
 • Doe met passie een opleiding
  Doe je een opleiding die je leuk vindt? Zet je hier dan actief voor in! Hier heb je de rest van je leven nog profijt van. Doe je een opleiding die je niet zo leuk vindt? Ga dan eens uitzoeken wat je echt aanspreekt. Waar ligt jouw passie? Vraag eventueel advies aan een studieloopbaanbegeleider of beroepskeuzeadviseur.
 • Inzetten voor een ander
  Soms ben je zoveel over jezelf aan het nadenken dat het fijn kan zijn om je juist even met een ander bezig te houden.
  • Vrijwilligerswerk
   Word bijvoorbeeld ‘maatje’ in een maatjesproject. Je gaat dan iemand anders helpen die eenzaam is. Bijvoorbeeld in een verzorgingshuis of in een dierenasiel kan je veel voor een ander betekenen. Daarbij staat dit goed op je cv! Check bij een vrijwilligerscentrale in jouw buurt wat je kunt doen.Via Google kan je deze vinden.
  • Actief worden in een homo-, lesbische of bi-organisatie
   Door actief te worden in zo’n organisatie ontmoet je makkelijk andere jongeren die homo-, lesbisch- en bi-zijn. En je hebt samen meteen wat te doen: namelijk de organisatie draaiende houden. Je leert hier enorm veel van en je hebt er in een latere baan ook wat aan. Lees hier meer over  homo(jongeren)organisaties waar je actief kan worden.
  • Politiek actief worden
   Vind jij dat het in deze wereld anders moet? Heb jij idealen? Word dan politiek actief! Je kunt je aansluiten bij een jongerenafdeling van een partij of bij een lokale fractie. Veel partijen zoals bijvoorbeeld het CDA, PvdA, D66 en GroenLinks hebben ook een apart lesbisch, homo, bi of transgendernetwerk. Kijk op de website van de politieke partij die jou aanspreekt wat je kan doen.
   • Bekende homo-, lesbische en bi-politici zijn bijvoorbeeld: Henk Krol (50+) of Vera Bergkamp (D66).
‘Sporten is echt mijn ding. Toen ik zo’n 12 jaar was begonnen alle meiden om mij heen alleen nog maar te praten over jongens. Daar kon ik niks mee en ik ging fanatiek sporten. Als ik op het hockeyveld stond, hoefde ik gewoon niet na te denken over mijzelf. Ik kreeg er ook veel meer energie van' - Anne
‘Ik heb altijd arts willen worden. Ik heb er echt keihard voor gewerkt. Ik had het moeilijk met mijn homogevoelens en wilde gewoon in iets goed zijn zodat ik trots op mijzelf kon zijn. Ik denk dat, toen ik meer vertrouwen had in mijzelf, ik het ook makkelijker begon te vinden om te accepteren dat ik nu eenmaal op mannen val…’ - David

Wat je beter niet kan doen?

 • Blijven wachten tot je homo-, lesbische of bi-gevoelens weer vanzelf weggaan
  Dat is namelijk meestal niet het geval. Check hier de facts.
 • In je eentje met je gevoelens blijven rondlopen
  Je wordt dan vaak erg moe van je eigen gedachten. Ga daarom met iemand praten die je vertrouwt. Lees hier hoe je dat doet .
 • Iets doen op seksgebied waar je eigenlijk geen zin in hebt
  Als iemand jou mooi, leuk of aantrekkelijk vindt, is het natuurlijk interessant. Maar het is ook belangrijk dat jij die ander ook mooi, leuk of aantrekkelijk vindt. Als je niet lekker in je vel zit, kan het zijn dat je eerder ‘ja’ zegt tegen seks dan je eigenlijk zou willen. Dat is niet gek: het is fijn als iemand je aanraakt en aardig voor je is. Maar bedenk wel dat je hiermeestal naderhand spijt van krijgt. Lees hier over het omgaan met grenzen, wensen en seks.
 • Alcohol of drugs gebruiken
  Je voelt je dan eventjes goed maar als de alcohol of de drugs uitgewerkt is, voel je je vaak alleen maar slechter. Ook loop je het risico om verslaafd te raken. Er is veel informatie over drugs en alcohol op internet te vinden. 
 • Jezelf opzettelijk pijn doen of jezelf straffen voor je gevoelens
  Dit kan een manier zijn om met je gevoel om te gaan. Maar het is erg schadelijk voor jezelf. Lees hier op welke websites je hier meer informatie over vindt. 

 

 • Je bent niet alleen en je hoeft het niet alleen te doen!
  Er zijn meer jongeren zoals jij die het even lastig hebben (gehad). Het helpt enorm om met elkaar daarover te praten en ervaringen te delen. Ook kun je advies vragen aan elkaar over hoe je bijvoorbeeld praat met je ouders of vriend(in)en.
 • Ontdek jouw passie!
  Homo-, lesbisch- en bi-zijn is maar een onderdeel van wie jij bent. Je bent allereerst gewoon jezelf met jouw eigen wensen, dromen en hobby’s. Je droomt misschien van een medaille op de Olympische Spelen, je eigen zaak beginnen, zelf een film maken of een boek schrijven of de politiek in gaan. Ontdek wat jouw dromen zijn en ga daarmee aan de gang! Ga een opleiding doen die je echt leuk vindt, Probeer met jouw sportteam de competitie te winnen of doe mee een toneelstuk op school. Door te doen wat je leuk vindt, voel je je vaak een stuk beter!